Hoe laat je je kat wennen aan een kattenluik?

Jong geleerd is oud gedaan

In de meeste gevallen dan. Een kat zal namelijk minstens 6 maanden oud moeten zijn voordat je hem zelfstandig naar buiten kan laten gaan. Het is ook belangrijk dat hij al gevaccineerd is.

Hoe laat je je kat wennen aan een kattenluik? catmom.nl

Zorg dat het kattenluik de eerste periode open staat 

Als je het kattenluikje niet open zet is de kans groot dat je kat helemaal niet door heeft dat hij er doorheen kan om naar buiten te gaan. Zet het kattenluik dus helemaal open zodat je kat het ‘gat’ in de deur ziet. Geef je kat ook de tijd om hieraan te wennen. Je kunt het kattenluik open zetten door deze met tape aan de deur vast te plakken. Afhankelijk van het karakter van je kat zal hij er zelf al wel of niet doorheen gaan. Als je kat nieuwsgierig is zal hij binnen no time ontdekt hebben dat hij er doorheen kan. Is je kat wat terughoudender dan kun je hem met snoepjes door het gat in de deur lokken. Belangrijk hierbij is dat je jouw kat het tempo laat bepalen en dat je hem hier ook de tijd voor gunt.

Het kattenluik klepje kan na een aantal dagen tot weken naar beneden.

Wanneer je kat gewend is aan het gat in de deur kan de plakband losgehaald worden. Laat het klepje naar beneden, geef regelmatig een tikje op het klepje zodat je kat ook kan zien hoe het klepje beweegt. Beloon je kat ook met snoepjes als hij in de buurt van het klepje komt. Geef ook hier je kat weer zelf de tijd om te wennen. Duw je kat in ieder geval nooit door het kattenluik heen. Dit kan namelijk erg onprettig voor hem zijn waardoor hij uiteindelijk zelfs het kattenluik kan gaan vermijden. 

Laat je kat zien hoe het kattenluik werkt

Dit kun je doen door zijn favoriete speeltje door het kattenluik heen te laten gaan en aan de andere kant te laten liggen. Het voordeel van veel kattenluikjes is dat de klepjes doorzichtig zijn. Je kat zal het speeltje dus aan de andere kant zien liggen. Je kan zijn nieuwsgierigheid ook prikkelen door aan de andere kant van het kattenluik met een speelhengel aan de slag te gaan. In veel gevallen zal je kat zijn nieuwsgierigheid niet de baas kunnen zijn en het kattenluikje door willen gaan. In plaats van speeltjes kun je hier natuurlijk ook je kat zijn favoriete snoepjes voor gebruiken.

Het kan zijn dat je kat in het begin vooral met zijn pootje het klepje van het kattenluik gaat bewegen. Dat is een goed begin, de kat zal vanzelf gebruik gaan maken van het kattenluik.

De verschillende soorten kattenluiken, welke moet je kiezen?

Het trainen van een kat om gebruik te maken van een kattenluik gaat het makkelijkst wanneer het kattenluik een doorzichtig luikje heeft. Let bij de aanschaf van een kattenluik ook op de grootte van het luik en de (verwachte) grootte van je kat. Als je kat meer weegt dan 7 kg ga dan voor een groot kattenluik. (En als er een hondje in huis is wat ook gebruik gaat maken van het kattenluik kies dan ook voor een groter formaat. 

Een kattenluik wat alleen jouw kat binnenlaat

Je wilt natuurlijk niet dat andere buurtkatten via het kattenluik in jouw woning komen. Als je kiest voor een kattenluik met magnetisch slot of kattenluik met infrarood gaat het luik alleen open als jouw kat met zijn halsband met magneet of infrarood in de buurt komt. Het voordeel alleen jouw kat met zijn halsband kan binnen.  Het nadeel is dat je kat het magneetje of de gehele infrarood halsband kan verliezen waardoor hij niet meer binnen kan. Dit kun je voorkomen door voor een kattenluik met een chip te kiezen. Wanneer jouw kat namelijk gechipt is kan dit kattenluik zo ingesteld worden dat het alleen open gaat als jouw kat met chip het kan openen. En een chip kan je kat natuurlijk niet verliezen. Zo kun je zelfs instellen dat het ene huisdier wel naar buiten mag via het luikje en het andere huisdier niet.