Hoe krijg je meer volgers op Instagram? En waarom je geen 10k volgers op Instagram wilt maar wel een hoge engagement (IPM).

Mijn kat heeft ruim 25k volgers op Instagram. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag (van bekenden en onbekenden) hoe mijn kat aan duizenden Instagram gekregen heeft. Wanneer ik vraag naar motieven van mensen om zoveel volgers te willen krijg ik vraag het antwoord dat ze interessanter willen worden voor bedrijven die mogelijk met ze zouden willen samenwerken.

Hoe krijg je meer volgers op Instagram? En waarom je geen 10k volgers op Instagram wilt maar wel een hoge engagement (IPM).


Interacte is belangrijker dan het aantal Instagram volgers

En dat is niet geheel onterecht. Vaak is een volgersaantal boven de tienduizend Instagram volgers een vereiste om bepaalde samenwerkingen aan te gaan. Helaas wordt er door bedrijven vaak nog alleen gekeken naar het volgersaantal. Dat is zonde want een account met duizenden volgers en slechts tientallen likes is voor een bedrijf totaal niet waardevol. Er zijn daarom gelukkig steeds meer bedrijven die kijken naar het percentage wat interactie heeft met het account. Het is namelijk belangrijker hoeveel engagement er is. Hoe betrokken zijn de volgers van het Instagram account?

Hoe bereken je de engagement rate oftewel het interactie percentage op Instagram?

Op Instagram zijn vooral het aantal likes en reacties belangrijk. Maar ook is belangrijk hoe vaak een post opgeslagen (saved) is.

Engagement rate Instagram = likes + comments + shaves / totaal aantal volgers x 100

Op andere social media platformen kun je natuurlijk ook de engagement rate berekenen. Houd er wel rekening mee dat er dan iets andere waardes in de berekening meegenomen worden. Zo is het op Facebook belangrijk hoe vaak een post gedeeld wordt (shares) in plaats van hoe vaak een post opgeslagen wordt zoals op Instagram.  

Dit wordt ook wel IPM genoemd. Interaction Per Thousand fans.

De IPM, oftewel engagement range wordt altijd berekend over de periode van de laatste 30 dagen. Er zijn online natuurlijk ook allerlei calculators en tools beschikbaar om dit te berekenen.

Het interactie percentage kan dus heel goed gebruikt worden om te meten hoe waardevol en succesvol een post is geweest. Zeker voor samenwerkingen met bedrijven is dit belangrijk. Vandaar dat accounts met tienduizenden volgers maar weinig interactie niet zo waardevol zijn voor bedrijven. En accounts met veel minder volgers maar een heel hoog interactie percentage veel waardevoller zijn. Staar je dus niet blind op het halen van 10k volgers. Leg je focus op interactie. Zit jouw interactiepercentage boven de 4%? Dan zit je goed!

Baat het niet, dan schaad het wel

Wat niet veel mensen namelijk niet weten is dat je jouw Instagram account ook kunt schaden als je heel veel volgers hebt maar heel weinig likes en reacties. Het algoritme van Instagram zal namelijk jouw posts met weinig likes en reacties zien als minder waardevol. Waardoor het algoritme jouw posts ook aan steeds minder van je volgers zal laten zien. Ook zal jouw post hierdoor minder nieuwe accounts bereiken. Super zonde dus.