Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Heb je een kat die vaak buiten rond loopt en zijn nagels krabt aan boomschors of de krabpaal? Grote kans dat je dan niet vaak het kattennagelschaartje tevoorschijn hoeft te halen. Door het buiten lopen en het krabben slijten de katten nagels op een natuurlijke manier. Als je kat vooral binnenshuis verblijft en weinig gebruik maakt van de krabpaal zul je merken dat de nagels van je kat te lang worden. Je hoort de nageltjes dan tikken als de kat over de vloer loopt. Soms kan een kat zelfs zijn nagels niet meer in trekken of gaat hij erop bijten. Dan is het de hoogste tijd voor een pawdicure. Er zijn speciale nagelschaartjes voor katten verkrijgbaar.

Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Hoeveel nagels hebben katten?

Een kat heeft 18 nagels, 5 aan iedere voorpoot en 4 aan iedere achterste poot. 

Tot hoe ver mag je de nagels van je kat afknippen?

De nagels hebben een levend gedeelte. Als je kat schone nagels heeft kun je dit duidelijk zien. Je ziet het adertje lopen, knip nooit in het adertje. Knip enkele millimeter voor het adertje. Heeft je kat donkere nagels dan is dit moeilijk te zien, dan kun je beter de hulp van de dierenarts inschakelen. 

De nagels van je kat knippen

Het beste is om zo jong mogelijk te beginnen met het knippen van de nagels zodat jouw kattenvriendje hier aan kan wennen. Uiteraard is het ook op latere leeftijd mogelijk om hier nog mee te beginnen. 

Mocht je in de gelegenheid zijn, probeer de eerste keer om met 2 personen de nagels te knippen. Zodat een persoon de kat vast kan houden en gerust kan stellen. De ander heeft dan de volle aandacht om de nagels te knippen.

Neem je kat op schoot en stel hem gerust.

Pak het pootje waarvan je de nagels wilt knippen en druk zachtjes op het voetkussentje. Wanneer er druk uitgeoefend wordt op het voetzooltje worden de nageltjes zichtbaar.

Knip nooit in het levend gedeelte van de nageltjes, stop een paar millimeter voordat het adertje eindigt. 

Knip het nageltje met een speciaal nagelschaartje.

Herhaal dit met elk pootje waarvan je de nagels wilt knippen.

Beloon je kat na afloop met zijn favoriete snackje.