Hoe kies je een niche voor jouw blog? En waarom een niche kiezen belangrijk is.

Als je blogt voor iedereen blog je voor niemand tips om een niche te kiezen

Als je blogt voor iedereen, blog je voor niemand. 

Kies je een specifieke doelgroep zal je sneller succesvol worden met je blog. Durf te kiezen, hoe specifieker hoe beter. Ga je heel specifiek dan spreken we over een niche: een specialistische, kleine markt van diensten of producten. Je kunt bijvoorbeeld kattenvoer verkopen. Maar je kunt ook rauw kattenvoer verkopen. Deze markt is een stuk meer gespecialiseerd. 

Bloggen over een niche onderwerp maakt jouw expert

Bloggen gaat nu eenmaal een stuk makkelijker als je interesse hebt in het onderwerp waar je over schrijft.  Waarschijnlijk weet je al veel over het onderwerp waarover je gaat bloggen, misschien ben je zelf wel bijna een expert. Zet al jouw kennis in om problemen waar jouw doelgroep tegenaan loopt op te lossen. Zorg dat wanneer jouw doelgroep zoekt ze niet om je heen kunnen. Wees ook niet bang om waardevolle kennis te delen. Niets is zo vervelend dan een tijd te verspillen aan het lezen van een blog die niets nieuws verteld. Vertrouwen van je lezers krijg je niet zomaar, waardevolle content en oplossingen bieden voor jouw doelgroep draagt hier wel aan bij.

Makkelijker scoren in Google als je blogt over een niche onderwerp

Doordat jij ook over specifieke onderwerpen gaat schrijven zul je ook woorden gebruiken die bij jouw doelgroep passen. Op deze woorden zit minder concurrentie. Hierdoor is het iets makkelijker om te scoren in Google dan wanneer je voor een veel groter publiek wil schrijven waar al heel erg veel over geblogt is. Het voordeel van focus op een niche is dat jouw blog ook overzichtelijker blijft, ongeveer 5 kopjes in jouw navigatie is ideaal. 

Hoe kies je een niche voor jouw blog?

Een niche kiezen is makkelijker dan je misschien zou verwachten. De volgende vragen helpen je een eind op weg

  • Waar ben je echt goed in?
  • Waar wordt jij door anderen vaak voor gevraagd?
  • Wie hebben vertrouwen in jou? En hoe komt dit?
  • Waarvoor weten mensen jouw altijd te vinden?
  • Als je een complimentje krijgt, waarover gaat dit dan meestal?
  • Wat vind je leuk om te doen?

Evalueer jouw niche doelgroep

Waarschijnlijk heb jij een doelgroep voor ogen waar je voor blogt. Het leuke is dat wanneer jouw blog een tijd live staat en je bezoekers hebt gehad op je website je ook veel over je bezoekers te weten kunt komen. Check of jouw bezoekers mannelijk of vrouwelijk zijn en in welke leeftijdscatagorie ze vallen. Komt dit overeen met voor wie jij denkt dat je blogt?