Hoe houd je je kat koel tijdens een hittegolf?

Wat is het warm he? Nee zo warm hoeft voor mij ook niet. Wij Nederlanders staan er bekend om dat we lekker klagen over het weer. Je kat klaagt niet, maar je zult wel merken dat hij een stuk minder actief is met dit warme weer. Er zijn een aantal dingen die jij als catmom kunt doen om de hittegolf voor je kat zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Laat je kat nooit ‘afkoelen’ in koud water

Katten zweten amper, alleen via de pootjes. Niet via de tong zoals honden dat doen door te hijgen. Is je kat aan het hijgen dan is dat al een teken van oververhitting. Andere tekenen van oververhitting zijn kwijlen, overgeven, lusteloosheid en koorts (een kat zijn lichaamstemperatuur ligt normaal gesproken tussen de 38 en 39 graden). Neem bij oververhitting direct contact op met de dierenarts. Je kunt lauwe natte doeken onder de kat leggen (geen koude doeken en leg ze ook niet op de kat en zet je kat nooit in koud water, daardoor zou je kat namelijk in shock kunnen raken).

Oververhitting wil je natuurlijk voorkomen, tips om je kat koel te houden

  • Houd je huis voor je kat en jezelf zo koel mogelijk. Doe pas s’avonds de ramen open en houd overdag ramen, rolluiken en gordijnen zoveel mogelijk gesloten zodat het zo koel mogelijk blijft. Heb je kantelramen? Let dan goed op, helaas sterven er jaarlijks veel katten doordat ze vast komen te zitten in een kantelraam. Lees hoe je dit kunt voorkomen.
  • Schaduwplekjes. Komt je kat buiten en heeft hij de behoefte om naar buiten te gaan? Zorg dan dat hij schaduwplekjes heeft om in te gaan liggen. 
  • Zorg dat je kat in alle ruimtes in huis kan komen. De tegelvloer van de badkamer is heerlijk koel, een kat zal van nature koele plekjes op zoeken. Zorg dat hij dus ook bij die koele vloer en een koele kamer waar geen zon komt kan komen om daar lekker te gaan liggen.
  • Vermijd de auto. Moet je kat tijdens een hittegolf mee in de auto? Probeer om dit niet te doen maar als het echt noodzakelijk is zorg dan voor wat schaduw en dek de reismand af met een doek. Zet de auto voor de autorit al aan en laat deze op een aangename temperatuur komen (niet een te groot verschil met de buitentemperatuur, de shock in temperatuurverschil en de auto en buiten de auto kan anders te groot zijn). Zorg ook dat er voldoende ventilatie mogelijkheid is. De ventilatieroosters van het mandje horen vrij te zijn. En laat je kat nooit achter in een warme auto. Oververhitting is levensgevaarlijk voor een kat.
  • Koelmatten of coolpacks. Niet alle katten zijn er fan van en ook zeker niet alle koelmatten zijn geschikt voor katten (denk aan de scherpe nagels). Maar als je een katvriendelijke koelmat gevonden hebt kan dit prettig zijn voor je kat, hij kan hier lekker op gaan liggen. (De Action heeft soms goedkope katvriendelijke koelmatten in het assortiment).
  • Geen kattenijsjes

Klinkt leuk, je kat doe je er geen plezier mee.Laat de DIY recepten voor kattenijsjes links liggen. Je kat kan last krijgen van brainfreeze en van zijn maag. Mocht je echt iets met ijs willen doen voeg dan een blokje met ijswater toe aan zijn drinkwater. (Je kunt eventueel ook tonijnwater of kookvocht van kipwater invriezen en dit toevoegen aan zijn drinkwater).