Hoe geef ik mijn kat een pil? Zonder dat hij het direct al door heeft

Waar een hond vaak vrolijk een lapje ham met een pilletje erin weg werkt laten de meeste katten laten zich niet zomaar om de tuin leiden als het op medicatie innemen aankomt. Zij hebben het vaak direct door als jij een pil verstopt hebt in een snoepje. Toch kun je dit trainen om je kat alsnog een pil verstopt in een snoepje te geven.

De beste manier om jouw kat toch een pil te geven

Is jouw kat niet heel erg achterdochtig, dol op snoepjes en krijgt hij vlezige snackjes? Dan kun je toch proberen om het pilletje in het vleesachtige snackje zoals een stukje worst te stoppen. Of draai een balletje van paté waar je het in verstopt. Als je het balletje een kwartiertje in de vriezer stopt dan wordt de smaak van het pilletje wat minder. (Laat de buitenkant weer een beetje zacht worden voordat je het aan je kat geeft).
 Er zijn zelfs speciale kattensnoepjes op de markt die gemaakt zijn om pillen in te verstoppen. <a href=”https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=1012282&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fs%2Falgemeen%2Fzoekresultaten%2FNtt%2Feasypill%252Bkat%2FN%2F0%2FNty%2F1%2Fsearch%2Ftrue%2FsearchType%2Fqck%2FdefaultSearchContext%2Fmedia_all%2Fsc%2Fmedia_all%2Findex.html&name=easypillcatmom&subid=easypil%20kat%20pil%20geven”>Bekijk hier de easypill snoepjes.</a>

Zorg wel eerst dat jouw kat eraan went dat hij op dezelfde tijd een snoepje krijgt.

Houd dit een aantal dagen vol. Je kat zal weten wanneer hij een snoepje krijgt en de kans is groot dat als je het snoepje met pilletje geeft dat hij dit niet door heeft en gewoon op eet. Let erop dat je het pilletje goed erin verstopt en dat er geen sporen van het pilletje (die aan je handen zaten) aan het pilletje zitten.
Je kan er ook voor kiezen om in plaats van 1 snackje, 3 snackjes te geven. De eerste zonder medicatie, de tweede met pil en de derde weer pilloos. Als je kat net al een snoepje op heeft zonder pil zal de kans groter zijn. Ook hierbij is het handig om af te wisselen dus een hoeveelheid zonder pil, dan de hoeveelheid met pil en afsluitend weer een portie zonder pil.

Pil vermalen en toevoegen aan het voer

Als de pil het toe laat om vermalen te worden (overleg dit eerst even met je dierenarts). Dan kun je de vermaalde pil ook in zijn normale portie blikvoer verstoppen. Of de vermaalde pil kun je natuurlijk ook in een liquid snack verstoppen. Houd er wel rekening mee dat de smaak hierdoor wel veranderd en de kans bestaat dat jouw kat dit door heeft en zijn portie voer of de liquid snack niet eens aan raakt.

Heeft jouw kat het nog steeds door?

Je kan hem ook trainen door de kat rustig te laten zitten, zijn kopje te masseren en zijn bekje te openen en hem een snoepje te geven.
Zodra je kat hier helemaal aan gewend is en weet dat zijn kopje masseren en bekje geopend worden gevolgd wordt door een snoepje kun je het met een pil proberen. Houd met een hand het kopje van je kat vast, open zijn bekje terwjil de kat omhoog kijkt. Leg de pil zo ver mogelijk achter op zijn tong (niet onder zijn tong of in zijn wangzakje). Als je pil op zijn tong ligt doe dan zo snel mogelijk zijn bek dicht en houd deze gesloten, zorg dat de kat weer recht vooruit kijkt (omhoog kijken bemoeilijkt het slikken). Wrijf over je kat zijn keel totdat je voelt dat hij geslikt heeft. Als het goed is verlopen is de pil nu weg.
Er zijn ook voor een paar euro pillenschieters beschikbaar die het voor jou iets gemakkelijker maken om een pil toe te dienen. De vraag is alleen of dit wel zo prettig is voor jouw kat.

Als je kat de pil doorgeslikt heeft.

Geef je kat dan wat anders te eten of te drinken om ervoor te zorgen dat de pil niet blijft hangen.

Het is ook handig om aan de dierenarts om extra pillen te vragen, mocht jouw kat de pil uitspugen heb je nog ‘reserve’ pillen om te geven. Een natte pil die uit elkaar valt is wat moeilijker te geven aan je kat. En van sommige pillen zijn ook vloeibare versies (inclusief lekkere smaak) beschikbaar. Dit is nog gemakkelijker om aan je kat te geven dit kun je gewoon door zijn natvoer mengen.