Katten staan erom bekend dat ze zichzelf goed schoon kunnen houden. Soms kan het toch wenselijk zijn je kat in bad te doen als je kat bijvoorbeeld erg vies is van het buiten spelen en niet meer in staat is zijn eigen vacht schoon te houden. Er zijn maar weinig katten die het leuk vinden om gewassen te worden. Je kat wassen is niet iets wat je voor je plezier doet, overweeg daarom altijd goed of het op dat moment echt nodig is om je kat te wassen. Het wassen kan een stressvolle gebeurtenis zijn voor je kat.
Moet een kat eigenlijk in bad? Hoe vaak doe je een kat in bad?
Een langharige kat zal ongeveer een keer per maand in bad moeten (mits het echt nodig is). Een korthaar eens per 4 tot 6 maanden (mits het echt nodig is). Als je kat niet vies is en zichzelf schoon kan houden is er niet direct een reden om hem in bad te doen en kun je er ook voor kiezen dit niet te doen.

But first, time for a pawdicure.
Om het jezelf makkelijk te maken kun je het beste voordat je de kat in bad stopt zijn zijn nagels knippen. De meeste katten stribbelen tegen en om schade te beperken is het handig als zijn nagels geknipt zijn. Knip de nagels een dag of een paar uur voordat je de kat gaat wassen zodat hij de tijd heeft om weer rustig te worden.
Kam alle losse haren uit je kat zijn vacht.
Het wassen is effectiever als je de losse haren al uit de vacht van je kat geborsteld hebt. Bovendien voorkomt het, vooral bij langharige katten, knopen en klitten in de vacht als deze nat is. Beloon je kat met zijn favoriete snackje en geef je poezenvriend de tijd om weer even rustig te worden voordat je overgaat tot het badderen.
Zorg dat je een handdoek en snoepjes in de aanslag hebt
Zorg dat je alles bij de hand hebt zoals een handdoek, snoepjes, speeltjes voor in het water, een kommetje waarin je water kunt doen en speciale kattenshampoo. Was je kat altijd met shampoo die speciaal gemaakt is voor katten. Shampoo voor mensen kan gevaarlijk of zelfs giftig zijn voor huisdieren.
Als je de kat wast in de wastafel kun je zelf rechtop blijven staan.
Je kunt de badkuip gebruiken, een teiltje in de douche zetten of de wastafel gebruiken. Het voordeel van de wastafel is dat je gewoon rechtop kunt blijven staan.
Tijd om je kat in bad te doen.
Vul het teiltje, de badkuip of wastafel voordat je begint al met lauwwarm water. Zo voorkom je dat je kat erg schrikt van het stromende water. Houd je kat goed vast, zodra de kat merkt dat je grip verslapt zal hij waarschijnlijk zijn kans grijpen en proberen te ontsnappen. Maak het water aantrekkelijk door er speeltjes in te leggen. Je kat zal het minder eng vinden om het water te betreden als zijn favoriete speeltje erin ligt.
Maak je kat eerst nat door wat lauwwarm water uit de wasbak of het teiltje te scheppen met een bakje en het water over zijn lijfje te gieten. Als je kat niet bang is voor stromend water zou je ook de douchekop kunnen gebruiken om je kat nat te maken en af te spoelen. Als je kat nat is was hem dan met katten shampoo. Masseer de shampoo goed in, begin in je kat zijn nekje en werk naar achteren toe. Spoel hem daarna af door water over hem te gieten. Stel je kat tussendoor gerust en beloon hem met snoepjes.
Je kat droog maken na het wassen.
Je kunt je kat zachtjes droog wrijven met een handdoek. Laat je kat verder aan de lucht drogen. Ook kun je ervoor kiezen om je kat met een fohn op de lichtste stand te drogen. Let op dat de fohn op de lichtste stand staat en niet te heet is voor je kat.