Het geslacht van een kitten of volwassen kat bepalen

Het komt regelmatig voor dat een kitten een naam voor een mannetje krijgt en later toch een vrouwtje blijkt te zijn (of andersom). Zo kan Joep het ineens blijken dat Joep een vrouwtje is. Vooral in de eerste weken kan het soms lastig zijn om het geslacht te bepalen. Zeker als je een kitten krijgt dat geen stamboom heeft kan het zijn dat deze nog niet gecheckt is door een dierenarts en er nog niet vastgesteld is of het om een jongen of een meisje gaat. Maar ook bij de dierenarts wordt er wel eens een foutje gemaakt als het op het bepalen van het geslacht van een kat aan komt.


het geslacht van een kat of kitten bepalen catmom.nl

Zelf het geslacht van je kat bepalen op basis van fysieke kenmerken

  • Kijk onder de staart van de kat. Benader hem rustig en aai hem op de bovenkant van zijn rug in de buurt van zijn staart. Automatisch zal de kat zijn achterlijf omhoog duwen. Pak de kat zijn staart vast en til deze op zodat je goed zicht hebt op zijn genitaliën. Probeer eerst op zoek te gaan naar de kenmerken van een mannetje. Deze zijn iets makkelijker te vinden dan de vrouwelijke kenmerken. Een mannetjes kat heeft een anus, scrotum en een penis. De vrouwtjeskat heeft alleen een anus en een urine gaatje.Het scrotum steekt wat uit en is bedekt met vacht, als het goed is zie je 2 bolletjes (let op, soms zijn de balletjes van de kat nog niet helemaal ingedaald, of is er slechts eentje ingedaald daardoor kan het scrotum minder goed zichtbaar zijn). Ga hierbij wel voorzichtig te werk zorg dat de kat goed op zijn gemak is.

  • Het vachtpatroon en de kleur. Sommige vacht tekeningen of kleuren zijn typisch mannelijk of vrouwelijk zo zijn rode katten meestal mannetjes en schildpad katten meestal vrouwtjes.

  • Territorium afbakening. Dit gaat niet op voor gecastreerde katten. Maar mannetjes bakenen het territorium af door te sproeien, vrouwtjes doen dit in sommige gevallen ook maar dit komt minder vaak voor. 

Ook interessant: een gezonde kat herkennen.