Soms bestaat er wat verwarring over sproeien of plassen in huis. Plassen wordt zittend gedaan. Als je kat sproeit doet hij dit staand. Je kunt dit herkennen wanneer je kat staand een aantal keer met zijn voeten trappelt en de urine recht naar achteren spuit. (Bijvoorbeeld tegen de bank, de muur of een tafelpoot). Meestal zijn het katers die sproeien, heel soms komt het voor dat een kat ook sproeit.

Sproeien bij een kat voorkomen.
Als een kater voor de leeftijd van een half jaar gecastreerd wordt is de kans op sproeien een stuk kleiner. Het is dus goed hier op tijd bij te zijn en het sproeien te voorkomen want als een kat eenmaal begonnen is met sproeien is het moeilijker af te leren.
Achterhaal de oorzaak van het sproeien.
Wanneer een kater of poes nog niet gecastreerd is sproeit het dier om het territorium af te bakenen en een partner te vinden. Sproeit de kat nadat hij gecastreerd is dan is er meestal iets serieuzers aan de hand. Je kan ervan uit gaan dat je kat pijn heeft of veel stress ervaart. Straf hem dan ook niet voor het sproeien maar ga samen met de dierenarts op zoek naar de oorzaak. De dierenarts kan urineonderzoek doen om te bekijken of je kat last heeft van bijvoorbeeld blaasgruis. Als dit niet het geval is kunnen verdere mogelijke oorzaken onderzocht worden.
Stress kan een oorzaak zijn van sproeien bij een kat.
Als alle mogelijke medische oorzaken uitgesloten zijn kun je op zoek gaan naar de bron van stress. Veranderingen kunnen stress veroorzaken, zoals een verhuizing, katten in de omgeving, een wijziging in de gezinssituatie (bijvoorbeeld een baby of een nieuw huisdier). Creeer een veilige omgeving voor je kat, blijf je kat voldoende aandacht geven en probeer de stress voor hem te verminderen.
Hoe maak je sproeiplekken van je kat schoon?
Wanneer je dit met chloor, azijn of bleek zou doen is dit een trigger voor je kat om hier nogmaals overeen te sproeien. Gebruik ook geen geurende schoonmaakmiddeltjes. Het beste om sproei plekken schoon te maken is door biotex of soda hiervoor te gebruiken.