Help, mijn kat plast in huis!

Allereerst is het belangrijk om te weten of je kat plast of sproeit in huis, plassen doet een kat altijd zitten, sproeien altijd staand. Meer over het sproeien van de kat lees je hier.

Het is voor jou als catmom natuurlijk niet heel fijn als je kat op bed of de bank plast. Maar voor je kat is het ook niet fijn meestal is er namelijk meer aan de hand.

Help, mijn kat plast in huis!

Oorzaken waarom een kat binnenshuis plast

Zijn kattenbak is te vol of niet schoon genoeg, je kat voelt zich genoodzaakt om een ander plekje op te zoeken om te plassen. Vrij eenvoudig op te lossen door ervoor te zorgen dat je kat altijd een of meerdere schone kattenbakken tot zijn beschikking heeft. Maak de kattenbak iedere dag schoon door er urine en ontlasting uit te verwijderen met een schep en verschoon regelmatig de kattenbakvulling.

Er heeft een verandering  plaatsgevonden aan zijn kattenbak, deze is verplaatst, heeft door schoonmaakmiddel een ander geurtje of een ander soort kattenbakvulling. Probeer om de kattenbak weer in de staat te brengen waaraan je kat gewend was. Mogelijk lost dit het probleem al op.

Een medische oorzaak zoals blaasgruis of blaasontsteking. Neem contact op met je dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten. Het is heel belangrijk eerst medische oorzaken uit te sluiten.

Stress of angst, kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een plotselinge verandering zoals gezinsuitbreiding. Probeer de oorzaak van stress te achterhalen en aan te pakken en de kat een veilige omgeving te bieden.

Gezien de mogelijke oorzaken is het belangrijk je kat niet te straffen voor het buiten de bak plassen. Straffen verergert namelijk het probleem.

Schoonmaaken van urine plekken veroozaakt door een kat

Gebruik altijd biotex of soda. Nooit azijn, chloor of bleek, dit zal er namelijk juist voor zorgen dat je kat er nogmaals overheen zal willen plassen.