Help mijn kat miauwt ’s nachts

help mijn kat miauwt snachts catmom.nl

Jij ligt heerlijk te slapen als je opeens wakker schrikt, het nachtelijk miauwen van een kat gaat door merg en been. Als jouw nachtrust regelmatig verstoord wordt zul je merken dat je overdag wat sneller geïrriteerd bent en dat het meer moeite kost om jezelf te concentreren. Dat jouw kat miauwt kan verschillende oorzaken hebben. Om het miauwen aan te pakken is het belangrijk om eerst de oorzaak van het miauwen te achterhalen. 

Medische oorzaak van het miauwen

Het miauwen kan voortkomen uit een onderliggende medische oorzaak hebben. zoals een hoge bloeddruk, nierfalen een te snel werkende schildklier of je kat kan gewoon pijn hebben. Doordat je kat uit zijn doen is gaat hij, wanneer jij probeert bij te tanken na een drukke dag, miauwen.

Het is belangrijk om eerst een medische oorzaak uit te sluiten, hier kan je dierenarts je bij helpen. Als er een medische oorzaak gevonden wordt kan de dierenarts adviseren over een passende behandeling. Is er geen sprake van een lichamelijke oorzaak dan gekeken wat dan de mogelijke oorzaak van het gedrag is.

Een lege voerbak zorgt voor veel gemiauw

Wanneer de voerbak van je kat leeg is zal  je kat net zo lang miauwen totdat er weer wat brokjes in zijn bak verschijnen. Gelukkig kun je zijn voerbakje al vullen voordat je naar bed gaat zodat jouw kat ’s nachts kan genieten van wat te eten en jij kunt genieten van je welverdiende nachtrust. Er zijn ook voerbakjes met een timer beschikbaar zodat er automatisch ’s nachts brokjes bijgevuld worden. 

Probeer ook om niet direct na het opstaan ’s ochtends eten te geven aan je kat. Je kat zal dan namelijk de link leggen: als mijn catmom uit bed komt geeft ze me eten, des te meer reden om jou met het nodige geluid uit bed proberen te krijgen. Geef je kat pas eten als je al een half uurtje uit bed bent.

Teveel energie of verveling 

Als jouw kat zijn energie niet kwijt kan overdag bestaat de kans dat hij ’s nachts zich gaat vervelen en gaat miauwen.Terwijl het voor jou bedtijd is gaat je kat ‘op jacht’ dit kan gepaard zijn met het nodige geluid.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door je kat overdag moe te maken door met hem te spelen, hierbij kan je kat er dan ook op los jagen.