Help mijn kat krabt mijn bankstel kapot

Help! Mijn kat krabt mijn bankstel kapot, de beste tips om dit te voorkomen catmom.nl

Een kat krabt om zijn nagels te scherpen, dit is natuurlijk gedrag. Maar het is minder fijn je kat jouw bankstel als krabpaal gebruikt.

Ook is het krabben een vorm van territorium afbakening. Tussen de voetkussentjes zitten namelijk geurkliertjes. Daarnaast kan het krabben een vorm van spanningsvermindering zijn. Een kat kan bijvoorbeeld gefrustreerd raken als hij voor een dichte deur staat. Omdat krabben natuurlijk gedrag is kun je het nooit helemaal afleren en dit is ook niet nodig. Wel kun je de kat voldoende krab mogelijkheden bieden, zodat je meubels er niet aan gaan.

Krabpalen en krabplanken, laat je kat zich uitleven!

Houd er bij de aanschaf van krabpalen en planken rekening mee dat je kat nog gaat groeien. Een kleine krabpaal ziet er super schattig uit en is goedkoper dan een wat groter model. Echter heeft je kat er op de lange termijn als hij volgroeid is er niet zoveel meer aan. Het is handiger om direct een grote stevige krabpaal aan te schaffen waar hij de komende periode zich op kan uitleven. Houd er rekening mee dat je kat gestrekt, staand een stuk langer is en pas hier ook de aanschaf van je krabpaal op aan

De plaats van de krabpaal

Als je kat net wakker wordt zal hij zich eens heerlijk uitrekken, super handig voor hem als er een krabpaal in de buurt staat. Zorg ook dat er een andere krabpaal in de woonkamer staat op een plek waar hij er makkelijk bij kan. Zorg dus dat de ruimte rondom de krabpaal vrij is.

Sommige katten krabben horizontaal, andere verticaal. Als je een krabplank hebt plaats deze dan in de richting waarin je kat het liefst krabt. Ook kan je kat een voorkeur hebben voor materiaal, sisal is altijd geschikt. Maar krabt je kat aan het behang? Dan kan hij een voorkeur hebben voor een kartonnen krabplank. Meerdere katten in huis?

Zorg voor voldoende verschillende krabmogelijkheden. 

De kennismaking met de krabpaal

Ga niet je kat met zijn pootjes tegen de krabpaal aan houden, dit zal je kat vooral irritant vinden. Maak de krabpaal aantrekkelijk voor je kat dit doe je door wat valeriaanspray of kattenkruid op de krabpaal te sprayen. Ook kun je de kat via een spelletje met een veertje aan een touwtje richting de krabpaal lokken. Laat het veertje over de krabpaal gaan, je kat zal nu vanzelf de krabpaal gaan gebruiken. Heb je een krabpaal met meerdere zitplankjes? Let wat van zijn favoriete snackjes op de plankjes.

De meubels onaantrekkelijk maken

Je wilt natuurlijk dat je kat nu de krabpaal gaat gebruiken en je meubels links laat liggen. Zorg ervoor dat de meubels onaantrekkelijk worden om aan te krabben. Dit doe je door er bijvoorbeeld een kleed over te leggen of er dubbelzijdig tape op te plakken. (Dit alles tijdelijk tot jouw kat helemaal gewend is aan de krabpaal).

Probeert je kat alsnog op een ongewenste plek te krabben? Probeer je kat niet te straffen maar je kat juist te leiden naar de krabpaal of het krabmeubel (met een veertje aan een touwtje of met snoepjes).

De tijd dat krabpalen, planken en meubels er allemaal hetzelfde uit zagen is voorbij. Sommige krabpalen zijn zelfs een toevoeging aan je interieur, wat dacht je van een hippe krabpaal in de vorm van een cactus? Of hippe krabmeubels. Krabpalen zijn eenvoudig te bestellen bij Bol.com, bestel je krabpaal bestel je krabpaal. Ook Zooplus heeft een ruim aanbod krabpalen, bekijk de krabpalen en krabmeubels van Zooplus.

Soms is het voor een binnenkat niet voldoende om zijn nagels te scherpen aan een krabpaal, zijn nageltjes blijven dan te lang. Je kunt hem een pootje helpen door je kat zijn nagels te knippen.