Help mijn kat heeft kale plekken

Als een kat jeuk heeft kan hij zichzelf gaan krabben of bijten, tot bloedens toe en met kale plekken als gevolg. Probeer altijd (zo nodig in overleg met de dierenarts) na te gaan wat de onderliggende oorzaak is en pak deze aan om zo het likken, krabben, bijten en de kale plekken bij de kat te verminderen. De kale plekken kunnen verschillende oorzaken hebben

Help mijn kat heeft kale plekken, de mogelijke oorzaken die je kunt aanpakken

Allergische reactie op kattenvoer

Je kat kan allergisch reageren als hij opeens ander voer te eten krijgt. Hierdoor kan er een allergische reactie ontstaan op een niet lichaamseigen stof zoals bijvoorbeeld rundereiwitten of gluten. Doordat het immuunsysteem reageert op de stof komt er histamine vrij. Dit veroorzaakt allergieverschijnselen zoals jeuk. Je kat gaat zich krabben met kale plekken als gevolg. Ook kan je kat last hebben van een vette of doffe vacht, overmatig haaruitval, winderigheid, braken en diarree. Als je kat over gaat op nieuw voedsel, introduceer het voedsel dan in verschillende stappen. Terug over gaan op het oude voer kan in sommige gevallen de jeuk en de kale plekken verhelpen.

Allergische reactie leidt tot kaalheid bij een kat

Ook kunnen katten allergisch reageren op huisstofmijt en pollen. Net als bij mensen kan de allergische reactie dus ook seizoensgebonden zijn. 

Het hebben van vlooien veroorzaakt kale plekken

Wanneer je kat last heeft van vlooien zal hij zichzelf, vooral op de rug gaan krabben, bijten en likken. Er ontstaat dan een korstje op zijn vrij gekomen huid waar pukkels op komen. (De dierenarts zal kijken of je kat de haren heeft afgebeten zodat er uitgesloten kan worden dat de kat last heeft van haaruitval). Lees meer over de behandelingsmogelijkheden van vlooien

Onderliggende pijnlijke oorzaak

Het kan ook zo zijn dat jouw kat pijn heeft (inwendig) en zich gaat kaal likken op de plek van de onderliggende pijn. Zo kan het voorkomen dat een kat bijvoorbeeld blaasproblemen zoals blaasgruis of blaasontsteking heeft en dat hij zijn buikje kaal gaat likken. Dit kan ook gebeuren als de kat last heeft van andere onderliggende problemen zoals artrose.

Kat likt zichzelf kaal vanwege stress

Katten besteden veel tijd en zorg aan het zichzelf schoon likken. Dit kan echter ook obsessief gedrag worden en een kat kan zichzelf dan kaal likken. Het is wat lastig te beoordelen, sluit ook altijd eerst bovenstaande oorzaken uit (overleg bij twijfel met je dierenarts). Het gebruik van kalmerende kattensprays kan helpen om stress te verminderen bij je kat.

Lees meer over de vachtverzorging van jouw kat.