Haarballen bij je kat verminderen

Hoe ontstaan haarballen?

Wanneer je kat zijn vacht verzorgt verwijderd hij losse haren met zijn tong en slikt hij deze in. Soms worden de haren via de ontlasting zonder probleem afgevoerd. Wanneer dit niet het geval is kunnen er haarballen in het maagdarm kanaal gevormd worden. Deze haarballen worden door je kat uitgespuugd. Een kat produceert gemiddeld een keer per maand een haarbal, dit kan echter ook vaker voorkomen. Een haarbal is donker van kleur, heeft meestal een langwerpige vorm en is ongeveer 2 tot 7 cm lang. Het spugen van haarballen is iets natuurlijks, echter als het erg vaak voorkomt kan dit voor je kat onprettig zijn (En voor jou als catmom is het ook niet heel erg smakelijk. Vooral niet als de haarbal op een ‘verborgen’ plekje uitgespuugd wordt en je deze na een paar weken onder je bank vandaan tovert). Als je kat erg vaak braakt kan er een haarbal vastzitten. 

Haarballen bij je kat verminderen catmom.nl


Kattengras helpt je kat bij het uitbraken van haarballen

Wanneer er een haarbal in de maag gevormd is krijgt je kat last van irritatie van de maagwand. Je kat zal dan proberen om zijn maag te reinigen van haarballen door te braken. Je zult waarschijnlijk aan je kat merken dat hij (katten)gras wil eten. Het gras irriteert de maag waardoor het braken opgewekt wordt. Je kat braakt zijn maaginhoud samen met de plantendeeltjes uit. Wat voor een opgelucht gevoel zorgt. Je kunt je kat helpen door speciaal kattengras in huis of de tuin weg te zetten. 

Wat je zelf (preventief) kunt doen om haarballen te verminderen.

Borstelen: maak er een gewoonte van om uw kat te borstelen. Niet alleen tijdens de rui periode. Begin hier al op een zo jong mogelijke leeftijd mee zodat je kat hieraan gewend is. Door de kat te borstelen worden de haren al verwijderd voordat ze bij je kat in zijn maag darmstelsel terecht kunnen komen. Heb je een langharige kat borstel deze dan minimaal een keer per week, borstel een kortharig kattenras minimaal een keer per 2 weken. Voor het borstelen kun je een kam of borstel speciaal afgestemd op de vacht van je kat gebruiken. Ook zijn er handige handschoen borstels verkrijgbaar.

Haarbalpasta: mocht het borstelen alleen nog niet voldoende zijn kun je ook gebruik maken van haarbalpasta. Deze pasta zorgt ervoor dat de haren inkapselen en op een natuurlijke wijze via de ontlasting het lichaam verlaten. 

Voeding: ook is er voeding verkrijgbaar wat helpt om de haren door het maagdarmkanaal te transporteren zodat het via de ontlasting het lichaam verlaat.

Er zijn gevallen bekend waarbij een niet verwijderde haarbal een blokkade oplevert. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je kat. Twijfel je of er een haarbal vast zit in de maag van je kat neem dan contact op met je dierenarts. 

Meer tips over vachtverzorging van je kat?