Een nieuwe kat introduceren aan jouw kat


Hoe stel jij jouw kat voor aan een nieuwe kat? Ook bij katten telt de eerste indruk en krijg je maar een kans om een goede indruk te maken. Neem rustig de tijd om het voorstellen van de katten aan elkaar goed te laten verlopen. Voor jouw kat kan het namelijk stress opleveren als er opeens een voor hem nog vreemde kat in zijn territorium komt. Zet een kat dus niet direct in de kamer met een andere kat om het ‘uit te laten vechten’ maar bouw dit in stapjes op. Dit om schade aan de relatie tussen de katten te voorkomen.


Zorg dat je voor de nieuwe kat een ook eigen voer en drinkbak hebt.

Ook is het nodig dat hij een eigen kattenbak en slaapplekje heeft. Mogelijk dat je katten in de toekomst samen de voerbak delen maar zorg dat ze in het begin beide hun eigen spulletjes en plek om zich terug te trekken hebben.


Geef de nieuwe kat om te beginnen een eigen kamer

Niet de favo kamer van je huidige kat maar een andere kamer). Zet in deze kamer alles wat hij nodig heeft, eten en drinken, een kattenbak, de krabpaal en andere speeltjes. Zorg dat de kat ook voldoende mogelijkheid heeft om zich terug te trekken en te slapen.


Laat de katten wennen aan elkaars geur.

De katten zitten nu nog gescheiden. De eerste stap is om ze, zonder dat dat ze elkaar fysiek zien, te laten wennen aan elkaars geur. Dit doe je door de nieuwe kat met zijn kopje langs een washandje (of ander doekje) te laten wrijven. Dit doekje leg je in de kamer waar de andere kat zich bevind. Geef je kat een beloning als hij in de buurt van het washandje met de geur van de nieuwe kat komt. Doe dit ook andersom en laat de katten volledig wennen aan elkaars nieuwe geur. Ga pas verder met de volgende stap als ze hier goed op reageren.


Laat de nieuwe kat het huis verkennen.

Tot nu toe heeft de nieuwe kat in zijn eigen kamer gezeten. Het wordt nu tijd dat hij zijn nieuwe huisje gaat onderzoeken, dit kan hij het beste alleen doen. Laat de andere kat in een andere kamer zodat de katten elkaar nog niet zien. Laat de nieuwe kat nu op zijn gemakje het nieuwe huis verkennen. Daarna stop je hem terug in zijn eigen kamer. De andere kat laat je nu weer vrij rondlopen, hij zal ruiken dat de nieuwe kat er geweest is. Kijk hoe je kat hierop reageert. Afhankelijk van de reactie van je katten herhaal je deze stap een aantal keer.


Het is nu tijd dat de katten elkaar kunnen zien.

Laat beide katten in dezelfde ruimte, als het lukt probeer dan de ene kat aan de ene kant van de kamer te laten en de andere kat aan de andere kant. Doe dit door ze beide bijvoorbeeld een snoepje te geven en tussen beide in te gaan staan. Dit hoeft niet lang te duren. Ook deze stap herhaal je tot de katten van een afstandje goed op elkaar reageren. Zorg dat deze ervaringen positief zijn door ze nog extra te knuffelen na de ontmoetingen en misschien nog een extra snackje te geven.
Als ze goed op elkaar reageren laat ze dan samen komen, blijf erbij en zorg dat ze ook een beetje afgeleid worden met snoepjes en kattenspeeltjes.Houd deze ontmoetingen ook kort en bouw de tijd dat ze daadwerkelijk samen zijn op.


Over het algemeen reageren katten ook beter op het introduceren van een kitten dan van een volwassen kat. Het introduceren van een kitten kan dus at sneller gaan.