Wil je graag een kitten aanschaffen? Besef dat een kat, aandacht, liefde, tijd en geld kost. Asiels zitten helaas vol met katten omdat niet iedereen zich van te voren realiseert wat het zorgen voor een kat inhoud.

Stel jezelf de volgende vragen:
- Heb ik voldoende tijd om het beestje voldoende liefde en aandacht te geven en hem te verzorgen (zoals het borstelen van de vacht)?
- Lukt het mij financieel om een kat te onderhouden, als de kat plotseling een behandeling bij de dierenarts nodig heeft. Kan ik dit dan bekostigen? (Lees hier wat een kat gemiddeld kost).
- Wat verwacht ik van een kat? (Realiseer je dat iedere kat uniek is in zijn persoonlijkheid en dat niet iedere kat ervan houd om geaaid te worden of op schoot te zitten).
- Heb ik voldoende ruimte beschikbaar? (Een eenkamerappartement is minder geschikt voor een kat als hij alleen binnen zou blijven. Heeft de kat ook de mogelijkheid om naar buiten te gaan dan zou dit wel een optie zijn).
- Mag er een kat in mijn woning verblijven? Huur je een woning? Sommige verhuurders hebben in het huurcontract opgenomen staan dat er geen huisdieren gehouden mogen worden. Check dit van tevoren even goed.
- Hoe staan mijn huisgenoten tegenover een kat? Hoe staan de andere gezinsleden tegenover een kat? Zien zij het ook zitten om voor de viervoeter te zorgen? Zijn er nog andere huisdieren aanwezig? Is het haalbaar om een nieuwe kat te introduceren aan de huidige huisdieren? (Lees hier hoe je een nieuwe kat voorstelt aan een kat die al langer in huis woont).
- Is een van mijn huisgenoten allergisch? Het zou natuurlijk super zonde zijn als blijkt dat er iemand in huis allergisch is voor katten. Bestaat het vermoeden van allergie laat dit dan testen bij de huisarts om te voorkomen dat je later een kitten weg moet doen omdat een gezinslid er niet tegen blijkt te kunnen.
- Hoeveel waarde hecht ik aan mijn vrijheid? Katten zijn vrij makkelijk echter moet je er rekening mee houden dat je niet spontaan je koffers kunt pakken en een weekendje weg kunt gaan. Je zult wel oppas voor je kat moeten regelen. Ga je op vakantie in het hoogseizoen, zorg dan dat je op tijd oppas hebt geregeld voor je kat.
Als je bovenstaande vragen voor jezelf hebt beantwoord en je de weloverwogen keuze gemaakt hebt om een kitten of kat aan te schaffen mag je nog meer keuzes maken.
Een volwassen kat (uit het asiel) of een kitten? Een raskat met een stamboom of een huis tuin keukenkat? Lang of korthaar? En wordt het een kat of misschien toch meerdere? Een poes of een kater?
Waarschijnlijk zul je een voorkeur hebben voor bepaalde uiterlijke kenmerken van een kat. Zoals de kleur van de vacht, de bouw en grootte van de kat. Bedenk wel hoe de uiterlijke kenmerken de verzorging beïnvloeden. Een langharige kat heeft meer intensieve vachtverzorging nodig dan een kortharige kat. Een grotere kat heeft een grotere krabpaal en kattenbak nodig. Ook kun je een voorkeur hebben voor een bepaald ras. Ieder kat is uniek toch hebben rassen bepaalde gedragingen die erg kenmerkend zijn voor dat ras. Lees je goed in over het ras. Zo zijn Bengaaltjes met hun tijger vacht erg populair echter hebben ze wel veel beweging nodig en is niet iedereen hiervan op de hoogte voordat ze een Bengaaltje aanschaffen.
Ziektes bij katten
Raskatten worden voordat ze naar een nieuwe eigenaar gaan getest op erfelijke ziektes. Ook de ouders van raskatten zijn getest op deze aandoeningen (Een raskat is ook wat duurder in aanschaf, lees hier hoe dit komt). Een niet raskat en zijn ouders zijn meestal niet getest op aandoeningen. Probeer bij niet raskatten zoveel mogelijk te weten te komen over de ouders. Hebben zij alle vaccinaties gehad? Zijn ze ziek geweest? Hoe zijn de andere kittens uit het nest? Zien zij er gezond uit, zijn ze allemaal levend ter wereld gekomen? Is er iets aan de hand is met een van de kittens uit het nest kan dit een voorteken zijn dat er ook met de ander kitten iets mis is.
Geslacht van de kitten
Of je voor een poes of kater gaat is een persoonlijke keuze. Als kittens gecastreerd/gesteriliseerd worden op de leeftijd van 6 maanden zullen ze waarschijnlijk geen overlast veroorzaken. Een niet gecastreerde kater kan soms wat probleemjes veroorzaken als hij gaat sproeien. Houd hier rekening mee
Blijf uit de buurt te blijven van broodfokkers, zo herken je een onbetrouwbare fokker
Omdat er weinig richtlijnen zijn is het bij particulieren soms wat lastig om te bepalen of je een betrouwbaar adres hebt. Voor fokkers kun je checken of ze aangesloten zijn bij kattenverenigingen en of ze de juiste documenten kunnen overleggen. Probeer uit de buurt te blijven van broodfokkers.
Zijn er veel nestjes tegelijk aanwezig en heeft de fokker weinig personeel?
Grote kans dat je met een broodfokker te maken hebt. Hij zal onvoldoende tijd kunnen steken in het socialiseren van de beestjes.
Is de moederpoes aanwezig?
Schaf geen kitten aan als de moederpoes niet aanwezig is. Wil de fokker de moederpoes niet laten zien? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. De moederpoes hoort er, net als de kittens schoon en gezond uit te zien.
Bevindt het nest zich in huis?
Dan is de kans groot dat de kittens ook goed gesocialiseerd worden. Bevind het nest zich in een schuur, grote kans dat de kittens niet gesocialiseerd worden. Het prettigst is het als de kittens tijden het socialisatieproces al in een vergelijkbare situatie zitten als waar ze later in terecht komen. Heb je zelf kinderen? Dan is het in je voordeel als het socialisatieproces ook al plaatvindt in een cattery waarin de kittens ook blootgesteld worden aan de omgang met kinderen.
Staat er een schone kattenbak en is het nest schoon?
De moederpoes zal het nest schoon maken maar voor een schone kattenbak moet de fokker gezorgd hebben.
Check of de kitten gezond is.
Als je de mogelijkheid hebt om de kitten op te tillen kijk dan of zijn oogjes helder staan en open zijn en of de kitten alert reageert. Een kitten moet stevig (niet te mager) aanvoelen. Een gezonde kitten heeft schone oortjes en een schoon neusje waar geen vocht uit vloeit. Ook niest hij niet. Ook hoort de anus schoon te zijn, geen tekenen van diarree.
Een schone vacht zonder tekenen van parasieten zoals schilfertjes of korstjes kale plekjes of vlooienpoepjes. (Hieraan herken je een gezonde kat).
Vraagt de fokker aan je om jouw handen te desinfecteren? Dit is iets positiefs, de fokker probeert ervoor te zorgen dat de kittens niet besmet worden.
Zijn de kittens gesocialiseerd?
Hoe reageren ze op jou? Kun je de kitten oppakken? Zijn ze niet bang maar juist onderzoekend? Speel met de kitten om te kijken hoe hij op jou reageert. Kruipt hij weg en mag je hem niet oppakken? Dan is hij waarschijnlijk niet goed gesocialiseerd. Een angstige kitten kun je later ook moeilijker verzorgen. Het is dan verstandiger om op zoek te gaan naar een beter gesocialiseerd nestje.
Wanneer mag het kitten het nest verlaten en is hij dan gevaccineerd?
Een ras kitten mag pas met 13 weken naar zijn nieuwe huisje. De eerste vaccinatie hebben ze dan al met 9 weken gehad en de tweede vaccinatie met 12 weken. Bewijs hiervan heeft de dierenarts geleverd in het vaccinatieboekje. Deze krijg je mee. Niet ras kittens verlaten het nest vaak eerder, check dan even goed of de kitten zijn eerste vaccinatie gehad heeft en gechipt is (chippen is niet verplicht wel verstandig).
Lees het koopcontract kritisch
En bespreek met de fokker als er zaken in staan die je niet wilt. (Het is gebruikelijk dat een fokker in het contract opneemt dat er niet verder gefokt mag worden met de gekochte kitten). Koop je de kitten niet bij een fokker dan kun je alsnog een koopovereenkomst opstellen of om een bewijs van betaling vragen wanneer je de kitten op komt halen.
Kloppen bovenstaande punten maar heb je geen goed gevoel bij de fokker of degene die de kitten aanbiedt? Dan is het verstandiger op zoek te gaan naar een fokker waarbij u wel een goed gevoel heeft. Dit om spijt te voorkomen.
Heb je besloten een kitten in huis te halen? Lees meer over hoe je je woning katproof kunt maken.