Een kantelraam is levensgevaarlijk voor katten

Helaas sterven er jaarlijks nog te veel katten omdat ze vast komen te zitten in een kantelraam. (Een raam wat open kantelt waardoor het aan de bovenkant breed is en naar de onderkant toe steeds smaller wordt ook wel een kiepraam of klapraam genoemd). Als een kat naar buiten wilt zal hij proberen door het raam te gaan. Omdat het kantelraam ontzettend smal is aan de onderkant zal je kat er niet doorheen kunnen. Hij zal vast komen te zitten en het zal hem niet lukken zelf hier nog uit te komen. 

Als je kat vast zit in een kantelraam kan dit zeer ernstige gevolgen hebben

Doordat je kat dit wel gaat proberen gaat hij veel bewegen. Hierdoor zal hij inwendig beschadigingen oplopen of stikken. Er kan schade aan de organen en het ruggenmerg ontstaan, ook kunnen er inwendige bloedingen voorkomen. Helaas is het meestal al te laat als catmoms hun kat vast in het raam vinden en overleven deze katten het vaak niet. Er staan helaas veel foto’s online van katten die vast zitten in kantelramen. Ik zal je deze gruwelijke beelden besparen.

Je kiepraam katproof maken

Heb je een kantelraam wat je toch graag open wilt zetten? Zorg dan dat je kat niet in de kamer is. Of dat je samen met je  kat in de kamer bent zodat je hem in de gaten kan houden. Of gebruik de kantel functie niet en zet het raam zijwaarts open. Eventueel is het plaatsen van luchtroosters natuurlijk ook een optie.

Je kan ook een handdoek  tussen het raam stoppen zodat de kat niet in het smalle gedeelte terecht kunnen komen. De handdoek kan verschuiven dit is niet helemaal veilig. Kies je voor de handdoek houd je kat dan nog wel in de gaten.

Een andere oplossing is om een rekje te plaatsen waardoor de openingen van het raam afgedicht worden door het rekje. Hierdoor kan je kat niet langs het raam naar buiten en kan hij dus ook niet vast komen te zitten. Terwijl jij je huis nog heerlijk kan luchten. De rekjes laten net zoveel lucht door als wanneer je het raam zonder rekjes zou openen. Bekijk het beschermrekje.

Ga je op vakantie en zorgt iemand anders tijdelijk voor je kat? Vergeet dan niet te melden dat het kantelraam niet zonder bescherming open mag.

Een kat die vast zit in een kantelraam eruit halen

Heb je nog geen rekje en zit jouw kat vast in het raam? Als je er op tijd bij bent kun je je kat eruit halen zonder dat hij inwendige schade oploopt. Blijf rustig, stel je kat gerust. Belangrijk is dat je de kat niet vanaf de bovenkant eruit haalt.  Belangrijk is dat je de kat niet vanaf de bovenkant eruit haalt. Ik herhaal NIET vanaf de bovenkant. Dan zul je de kat schade toebrengen. Het beste is om de kat van onder af aan eruit te halen. Dit doe je door zijn achterlijf met een hand te ondersteunen. En zijn lijfje van onder af naar boven te brengen tot hij helemaal uit de spleet kan komen. Hierna pak je zijn hele lijfje vast en ga je zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts om hem te laten checken.

Zie je een kat in een kantelraam klem zitten en kun je er niet bij om hem eruit te halen? Neem dan direct contact op met noodnummer 144.