Diarree bij kittens en volwassen katten

Als jouw kat of kitten diarree heeft kan het voorkomen dat hij per ongeluk buiten zijn bak poept. Straf je kat hier niet voor hij kan er vaak niets aan doen, de diarree heeft meestal een onderliggende oorzaak. Diarree is ook een manier om het lichaam schoon van ongewenste stoffen en ziekteverwekkers te houden. In die zin is diarree bij een kat soms niet heel slecht. 

de oorzaak van diarree bij katten voorkom uitdroging

Vochtverlies als je kat of kitten last heeft van diarree

Voor een volwassen kat is diarree minder gevaarlijk dan voor een kitten. Een kitten is erg klein en op het moment dat hij door de diarree veel vocht verliest kan dit gevaarlijk voor hem zijn (kans op uitdroging). Breng met een kitten met diarree altijd even een bezoekje aan de huisarts. Heeft een volwassen kat ernstige diarree overleg dan ook even met de huisarts hoe uitdroging voorkomen kan worden.

Oorzaken van diarree bij kittens en katten

  • Stress. Een verhuizing, de komst van een nieuw gezinslid het kunnen allemaal bronnen van stress zijn voor je kat. Als een kitten net verhuisd vanaf zijn moeder naar zijn nieuwe huis kan dit stress veroorzaken wat tot diarree leidt.
  • Ander kattenvoer. Wanneer een kat overgaat op ander voer dan hij gewend is kan dit darmklachten en diarree veroorzaken. Het overgaan op ander voer dient in stappen te gebeuren.
  • Iets giftigs gegeten. Katten zijn vrij kieskeurig in wat ze eten toch kan het gebeuren dat je kat per ongeluk van een giftige plant eet of een stukje chocolade (wat erg giftig is voor katten) op eet. Vooral kittens zijn erg nieuwsgierig en kunnen per ongeluk iets verkeerds eten. Er zijn ook andere etenswaren die je het beste uit de buurt van je kat kan houden omdat ze giftig zijn.
  • Tumoren
  • Infectie. Een virusinfectie is door de dierenarts vast te stellen, hij kan een juiste behandeling voorschrijven. 
  • Een te snel werkende schildklier
  • Parasieten. Ontlastingsonderzoek kan uitwijzen om welke parasiet het gaat en welke behandeling het best passend is. Voorkomen (ontwormen) is beter dan genezen!
  • Ingeslikt voorwerp. Een nieuwsgierige kitten kan per ongeluk iets inslikken wat niet thuishoort in zijn maagje, dit moet zo snel mogelijk door de dierenarts verwijderd worden. Het vastzittende voorwerp kan diarree bij je kitten veroorzaken.
  • Een te snel werkende schildklier

Meerdere katten in huis en heeft een van hen diarree?

Zet de kat die diarree heeft apart, zo kun je goed monitoren of hij nog last heeft van diarree. Ook kun je zo goed in de gaten houden of de andere katten ook last hebben van diarree. Het voorkomt ook eventuele besmetting.

Als de onderliggende oorzaak achterhaald is kan de dierenarts een passende behandeling voorschrijven en is diarree vaak goed te verhelpen. Wees er wel op tijd bij.