De beste tips om kattenhaar te verwijderen

Verliest jouw kat veel haar?

Ongetwijfeld dat jouw kleding gesierd wordt door kattenhaar en dat de kledingroller jouw beste vriend is. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je preventief kunt doen zodat je al minder last hebt van kattenhaar in je huis en op je kleding. Een allergie voor katten is een veelvoorkomend probleem. Je zou het misschien niet verwachten maar het zijn vaak niet de haren die zorgen voor een allergische reactie, maar juist de huidschilfers van katten. Klik hier om meer informatie en tips rondom het verwijderen van kattenharen te lezen. De tips helpen je om de kans op een allergische reactie flink te verminderen.

Er zijn periodes dat jouw kat in de rui is en daardoor veel haren verliest. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer hij van zijn wintervacht overgaat naar zijn zomervacht. Dit is vrij natuurlijk. Verliest je kat buiten deze periode veel haar? Mogelijk dat jouw kat voeding krijgt die niet aansluit bij zijn huid en vacht. Bevat voeding een hoge omega 3 en omega 6 waarde dan is dit over het algemeen goed voor zijn vachtconditie. 


Help je kat een pootje door hem te borstelen

Losse haartjes verwijdert je kat zelf door zich schoon te likken met zijn tong. Je kunt je kat echter helpen door hem te kammen of te borstelen. Hiermee verwijder je de losse haartjes, deze zullen achterblijven in de borstel en belanden dus niet op je bank of broek, win win. Bij een langharige kat kan een half jaarlijks bezoekje aan de kattentrimster ook veel goeds doen.

De kledingroller (plakroller)

Zorg dat je altijd een kledingroller in de buurt hebt voordat je de deur uit gaat. Super handig om even de laatste haren van je broek en shirt te halen. Er zijn zelfs kleine kledingrollers verkrijgbaar die in je handtas passen zodat je ook onderweg je outfit nog kattenhaar vrij kunt maken. 

Kattenharen uit de was verwijderen

Soms komt kleding net schoon uit de was maar zitten er toch nog kattenharen op. Doordat kleding een statische lading heeft blijven kattenharen er vaak aan plakken. Ga je jouw kleding wassen? Schud dan eerst je kledingstukken goed uit voordat je ze in de wasmachine stopt. Zodra je kleding uit de wasmachine komt schud je de schone kledingstukken weer uit voordat je ze in de droger stopt. Je kunt drogerdoekjes of droger bollen tijdens de droogbeurt in je droogmachine stoppen Dit zorgt ervoor dat je kleding minder statisch wordt. (Heb je nog geen drogerballen? Dan kun je hiervoor ook tennisballen gebruiken, deze hebben namelijk hetzelfde effect. Een oude panty in de droger stoppen is ook een optie, deze vangt namelijk ook alle kattenharen op, gooi de panty daarna weg). Zijn er toch nog wat haren achter gebleven? Gebruik hiervoor de kledingroller. Reinig regelmatig je filter van de droger.

That’s why it’s called furrniture.

Je meubels zullen ook regelmatig onder de kattenharen zitten. Je bank of eetkamerstoelen maak je het gemakkelijkst kattenhaar vrij met de stofzuiger. Gebruik altijd een speciaal opzetstukje om goed tussen de naadjes te kunnen stofzuigen en alle kattenharen te verwijderen. De plakroller die je voor kleding gebruikt kun je natuurlijk ook gebruiken om je bankstel even snel te ontdoen van kattenharen. Zijn de velletjes van de kledingroller op? Geen nood, gebruik wat tape (wikkel deze om je hand) en gebruik dit om kattenharen te verwijderen. Daarnaast kun je ook een rubberen handschoen gebruiken om de kattenharen van je meubels te verwijderen, hier blijven kattenharen namelijk ook aan plakken.

Geen tijd om iedere dag te stofzuigen?

Het is belangrijk om regelmatig te stofzuigen wanneer je kat(ten) als huisgenoot hebt. Geen tijd om iedere dag te stofzuigen? Of is jouw kat heel erg bang voor de stofzuiger? Je kunt ook tussen de stofzuigbeurten door even met een swiffer door het huis gaan. Wist je dat er ook stofzuigers zijn die speciaal gemaakt zijn voor huisdier eigenaren? De opzetstukken van deze stofzuigers hebben vaak snel draaiende borstels die de kattenharen snel opnemen. Heb je vloerbedekking/tapijt? Strooi een beetje baking soda op je vloerbedekking, niet alleen fijn tegen geurtjes, maar ook haartjes laten hierdoor makkelijker los van het tapijt waardoor ze makkelijk op te stofzuigen zijn.