Kat drinkt te weinig water 5 tips om je kat meer te laten drinken

Als je kat te weinig water drinkt

Als een kat te weinig drinkt zal hij ook minder urineren. Je zult veel minder urine terug zien in de kattenbak. Krijgt jouw kat te weinig vocht binnen? Er zijn een aantal manieren om je kat te stimuleren meer te drinken. Je zou een van onderstaande methodes uit kunnen proberen.

5 tips om jouw kat meer water te laten drinken catmom.nl


5 tips om jouw kat meer water te laten drinken

  • De portie nat voer die je kat krijgt aanlengen met water. Op die manier krijgt hij terwijl hij zijn natvoer een direct meer vocht binnen. (Laat nat voer i.v.m. hygiene niet te lang staan en maak de bak regelmatig schoon).
  • De plaats van de drinkbak. Het is voor ons een logische keuze om het drinkbakje direct naast het etensbakje te plaatsen. Een kat vind het niet prettig om te drinken waar hij eet. Verplaats zijn drinkbak naar een rustig plekje. (Niet te dicht bij de kattenbak, de geur van de kattenbak vind een kat ook niet fijn).
  • Verschillende drinkbakken. Soms heeft een kat een voorkeur voor een keramieken of juist een RVS drinkbak. Voor een kat is het het prettigst als zijn snorharen vrij zijn en de rand van de drinkbak niet raken. Zet in huis (op rustige plaatsen) verschillende soorten drinkbakjes zodat er altijd water in de buurt is. Door de bakjes op verschillende plaatsen te zetten kan je kat zelf bepalen waar en wanneer hij wil drinken en is er altijd water dichtbij. Nog op zoek naar een drinkbak, misschien vind je er hier wel eentje.
  • Stromend water. Heb je jouw kat wel eens uit de kraan laten drinken? De meeste katten zijn dol op stromend water. Zet af en toe de kraan aan voor je kat. Een goede vervanger voor een kraan is een drinkfonteintje met stromend water. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Bekijk de leukste drinkfonteinen hier
  • Water met een smaakje. Vang kookvocht van vis of kip op en voeg dit toe aan het drinkwater van je kat, dat wordt zeker smullen! (Het kookvocht kun je ook in porties invriezen om later toe te voegen aan het water).

Uitdroging bij een kat is lastig te herkennen

Milde uitdroging bij een kat is makkelijk over het hoofd te zien. Wel kun je in de gaten houden of je kat nog steeds evenveel plast als normaal gesproken door zijn kattenbak te checken. Als je kat voldoende gehydrateerd is heeft hij een mooie glanzende vacht. Bij uitdroging zal je kat een wat meer doffe vacht hebben. 

Ook kan huidelasticiteit een indicatie van uitdroging geven. Wanneer je het nek velletje van je kat voorzichtig beet pakt en het wat optrekt, zal het binnen een seconde terug moeten trekken naar de oorspronkelijke positie. Is dit niet het geval dan is je kat waarschijnlijk uitgedroogd.
Heb je het vermoeden van uitdroging of drinkt je kat helemaal niet meer? Neem dan direct contact op met je dierenarts! De urinewegen kunnen verstopt zitten en wanneer afvalstoffen zich ophopen in het lichaam van je kat kan het beestje hier letterlijk doodziek van worden.

Benieuwd hoeveel een kat gemiddeld eigenlijk drinkt?

Of drinkt jouw kat misschien juist te veel?