Hoe houd je je huis schoon als je een kat hebt? De beste schoonmaaktips voor kattenliefhebbers

Als je een kat hebt, weet je hoeveel plezier en gezelschap ze kunnen bieden. Maar je weet ook hoeveel haar, stof en geur ze kunnen achterlaten. Hoe houd je je huis schoon en fris als je een kattenliefhebber bent? In deze blog geef ik je een aantal handige tips om je huisdier gelukkig en je huis schoon te houden.

Schoonmaaktip 1: Maak de kattenbak regelmatig schoon

De kattenbak is waarschijnlijk het minst leuke onderdeel van het hebben van een kat, maar het is wel essentieel voor de hygiëne en het welzijn van je kat. Om te voorkomen dat de kattenbak gaat stinken en dat je kat ergens anders zijn behoefte gaat doen, moet je de kattenbak regelmatig schoonmaken. Schep minstens een keer per dag de uitwerpselen uit de kattenbak en vervang de kattenbakvulling zo vaak als nodig is. Afhankelijk van het soort kattenbakvulling dat je gebruikt, kan dit variëren van elke dag tot elke week. Maak ook af en toe de binnenkant van de kattenbak schoon met een sopje van allesreiniger of afwasmiddel. Spoel goed na met heet water om alle zeepresten te verwijderen. Een trucje om je kat te helpen zindelijk te worden, is om een beetje bleek te gebruiken om de kattenbak te reinigen. Katten hebben namelijk de neiging om hun behoefte over de geur van bleek te doen. Let wel op dat je niet te veel bleek gebruikt en dat je goed naspoelt met water. Om de kattenbak langer geurloos te houden, kun je ook wat baking soda op de bodem strooien voordat je de kattenbakvulling erin doet. Baking soda neutraliseert nare luchtjes en is veilig voor je kat. Vervang ook regelmatig het kattenbakschepje. Bekijk hier kattenbakschepjes.

Schoonmaaktip 2: Verwijder kattenharen van meubels en kleding

Een van de grootste uitdagingen van het hebben van een kat is het verwijderen van al die losse haren die overal terechtkomen. Vooral als je kat veel verhaart of langharig is, kan het lijken alsof je huis bedekt is met een laagje pluis. Gelukkig zijn er een aantal manieren om kattenharen makkelijk te verwijderen van meubels en kleding. Een stofzuiger met een speciaal opzetstuk voor dierenharen is natuurlijk een goede investering, maar er zijn ook andere goedkopere opties. Zo kun je bijvoorbeeld een schoonmaakhandschoen gebruiken om met je hand over de bank of het bed te wrijven. De haren blijven dan aan de handschoen plakken en kun je er makkelijk afhalen. Een andere optie is om een kledingroller, een kledingborstel of duct tape te gebruiken om de haren van je bank of kleding af te rollen of plukken. Als je geen van deze dingen bij de hand hebt, kun je ook een vochtige doek of spons gebruiken om over het oppervlak te vegen. De haren zullen dan aan de doek of spons blijven kleven.

Schoonmaaktip 3: Geef je kat genoeg speelgoed en krabpalen

Een andere manier om je huis schoon te houden als je een kat hebt, is om ervoor te zorgen dat je kat genoeg speelgoed en krabpalen heeft. Katten zijn nieuwsgierige en speelse dieren die graag hun energie kwijt willen en hun nagels scherpen. Als ze zich vervelen of gefrustreerd zijn, kunnen ze zich gaan uitleven op je meubels, gordijnen of behang. Door je kat genoeg speelgoed en krabpalen te geven, voorkom je dat hij zich gaat vervelen of gefrustreerd raakt en je huis beschadigt. Je kunt speelgoed en krabpalen kopen in de dierenwinkel, maar je kunt ook zelf creatief zijn en je eigen speeltjes maken van karton, touw, veren of andere materialen die je kat leuk vindt. Zorg er wel voor dat het speelgoed veilig is voor je kat en dat er geen kleine onderdelen zijn die hij kan inslikken of waar hij in kan stikken. Vergeet ook niet om regelmatig met je kat te spelen en hem te belonen met een snoepje of een aai als hij braaf is.

Schoonmaaktip 4: Houd je kat gezond en verzorgd

Een gezonde en verzorgde kat is niet alleen goed voor je kat zelf, maar ook voor je huis. Een kat die ziek is of last heeft van vlooien, wormen of andere parasieten kan meer haar verliezen, meer stinken of meer viezigheid achterlaten. Daarom is het belangrijk om je kat regelmatig te laten controleren door de dierenarts en hem te behandelen tegen vlooien en wormen. Ook is het goed om je kat regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Vooral langharige katten hebben veel baat bij een dagelijkse borstelbeurt. Als je kat het toelaat, kun je ook af en toe zijn oren, ogen en tanden schoonmaken met een speciaal daarvoor bestemd doekje of borsteltje. Verder is het belangrijk om je kat goed te voeden met kwalitatief hoogwaardig kattenvoer en hem altijd vers water te geven. Een goede voeding draagt bij aan een gezonde vacht, een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

Schoonmaaktip 5: Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Als je een kat hebt, wil je natuurlijk dat je huis schoon en fris ruikt. Maar sommige schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je kat of een onaangename geur achterlaten die je kat niet prettig vindt. Daarom kun je beter kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen die veilig zijn voor je kat en het milieu. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroensap, baking soda of etherische oliën. Deze middelen hebben een desinfecterende, ontvettende en geurverdrijvende werking en zijn bovendien goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Je kunt ze gebruiken om verschillende oppervlakken in je huis schoon te maken, zoals de vloer, de ramen, de keuken of de badkamer. Let wel op dat je niet te veel azijn of citroensap gebruikt op hout of marmer, want dat kan het materiaal aantasten. Ook moet je oppassen met etherische oliën, want sommige soorten kunnen giftig zijn voor katten als ze worden ingeademd of opgelikt. Gebruik daarom alleen een paar druppels in een verstuiver of een diffuser en zet deze buiten het bereik van je kat.

Met deze tips kun je hopelijk genieten van een schoon en gezellig huis met je kat.